Reisverslag wildwaterweek Oostenrijk 2017

Een groep van zeventien leden en niet-leden trok op zaterdag 15 juli richting Pfunds in Oostenrijk om daar een week te gaan wildwatervaren. Na een dag van vooral reizen, het opzetten van de tenten en eten koken, werden ’s avonds de reisverhalen gedeeld bij het kampvuur. Na een nacht slapen en een stevig ontbijt werd de reis aangevangen richting de Lech, waar de eerste dag gevaren zou worden door zowel de beginners als de gevorderde vaarders. Ondanks diverse zwempartijen en wat verkeerd gekozen keerwaters, kan iedereen terugkijken op een geslaagde eerste dag. Uiteraard werd ook deze avond afgesloten met een goede maaltijd en een kampvuur aan de oever van het meer op de camping waar we stonden.
De volgende dag werd er door de beginners wat dichterbij de camping gevaren, zij voeren een deel van de Martina Strecke af. De gevorderden kozen voor een optie nog dichterbij: Zij klommen het hekje over en stapten achter de camping in hun boten, maar niet voordat er een auto bij het eindpunt gezet was. Je moet tenslotte ook terug zien te komen. Het water in de Martina Strecke stond laag, wat het soms lastig varen maakte. Maar zo kon instructeur Ed de beginners wel goed leren hoe je stenen moet knuffelen. Dit is belangrijk in het wildwatervaren, want als je op een steen komt en er naar toe gaat hangen, kun je zelf los komen en verder varen zonder dat een maatje je helpt. Dit werkt uiteraard niet altijd, ondervonden we ook vandaag.
Het was maar goed dat de beginners goed hadden geleerd om stenen te knuffelen, want dat was op dinsdag weer hard nodig. Meerdere kanoërs kwam zo vast te liggen op de stenen, dat ze daar niet zelf af kwamen. Gelukkig werden ze daar weer vakkundig van af gehaald, want we laten niemand achter. Helaas konden de beginners vandaag niet de hele route afvaren. De wals, een plek waar het water terugstroomt naar de plek waar het vandaan komt, aan het einde werd als te zwaar ingeschat, de gevorderden zijn er wel door gegaan. Dus werden de boten enkele tientallen meters overgedragen en werd daarna de laatste twintig meter gevaren naar het uitstappunt. Van aankleden was daarna nog geen sprake, want het begon te plenzen van de regen. Na even geschuild te hebben, werden eerst de boten en peddels weer op de daken en trailer gelegd. Daarna werd er snel omgekleed, terwijl zich even verderop een regenboog vormde. Vanavond helaas geen kampvuur, want het regende te hard. Daarom werd het in de partytent warm gestookt en gezellig gemaakt.

Op woensdag voeren de beginners opnieuw de Martina Strecke. Na de regenbuien van gisteren en vannacht was het waterpeil aardig gestegen en was het de moeite waard om dit stuk nog een keer te varen. De gevorderden kozen ervoor de Squola Strecke te varen. Vier mensen bleven op de camping achter, zij richten de partytent opnieuw in en ruimden op, drie van de vier vertrokken daarna naar tax-free dorp Samnaum, maar zij konden maar kort van hun bezoek genieten. Een van de gevorderde kanoërs was geblesseerd geraakt en moest opgehaald worden. Gelukkig was het niks ernstigs. De vierde achterblijver koos ervoor om te gaan wandelen in de bergen. Ook vanavond zat rond het kampvuur zitten er niet echt in. Het regende wederom en daarom werd de partytent maar weer warm gestookt en werden de gekochte marshmallows boven een firestarter gesmolten. En het bleef tot in de kleine uurtjes gezellig!
Op donderdag ging bijna iedereen weer varen. Vandaag was het de beurt aan de beginners om de Squola Strecke af te varen. Een zware beproeving voor allemaal, maar iedereen is er, soms met wat stunt- en vliegwerk en hier en daar een zwempartij, goed doorgekomen. Omdat het einde van de middag erg rommelig verliep, werd er vanavond geen nasi gegeten maar hadden enkele van de jongere deelnemers een barbecue geregeld op de camping en hier ook boodschappen voor gedaan. Bij terugkomst op de camping werd er al volop gebakken. Lekker om zo aan te kunnen schuiven!
Vrijdag was alweer de laatste dag van de wildwaterweek. Het was de bedoeling om met de hele groep te gaan raften, maar dat ging helaas niet door omdat er geen raft beschikbaar was. Na een zwempartij in het meer bij de camping, splitste de groep zich op. Een deel is gaan rodelen, een deel is gaan kanoën en enkelen zijn naar Kaunertal gereden en hebben daar op de top gestaan en de gletsjer beklommen. Als klap op de vuurpijl was een deel van de gletsjer open gesteld en kon je daar doorheen lopen. Het bezoek werd afgesloten met een kop soep in het restaurant, de rodelaars en kanoërs sloten hun dag af op een terrasje met een pot bier. Daarna werd er op de camping opnieuw gebarbecued en was er ook de uitgestelde nasi maaltijd. Na het eten en de afwas werd het kampvuur wederom ontstoken, werden de laatste marshmallows opgemaakt en werd er korte tijd gebadmintond. Omdat het wederom ging regenen, verplaatste het feest zich naar binnen. Tot in de kleine uurtjes werd de wildwaterweek gezellig afgesloten onder het genot van diverse hapjes en drankjes.
Zaterdagmorgen was het na het ontbijt tijd om op te ruimen en af te breken. De auto’s werden weer vol geladen en door de bergen werd de Oostenrijks/Duitse grens opgezocht. Daarna was het over de Duitse snelwegen immer gerade aus terug naar de Achterhoek. Wanneer gaan we weer?

Tekst: Adriënne Huizer


Geplaatst

in

door