Lippe 17-2-2019

17 februari: een datum die je normaal gesproken associeert met kou en ijs. De kou ‘s morgens (-2C) komt wel overeen met de verwachting, overdag zou de temperatuur gaan stijgen tot zo’n 14C. Dat is een voorspelling die uitnodigt tot een vaartocht; aangezien de waterstand in de Dinkel vrij hoog was (en de bruggen laag) is er gekozen om op de Lippe te gaan varen.

De Lippe is een rivier in Duitsland op ongeveer een uur rijden van onze thuisbasis. Het traject dat we willen varen is van Dorsten naar Krudenburg; 18,3 km lang.

‘s Morgens verzamelden 5 kajakkers zich bij de botenloods. Nadat we de kajaks hadden opgeladen vertrokken we richting Duitsland; onderweg scheen de zon al volop en na een uurtje rijden kwamen we op het beginpunt aan. Na het omkleden en afladen werd er omgereden naar het eindpunt, in de tussentijd werden de boten een steile dijk overgedragen; een goede warming up voor de dragers. Na een uurtje konden we starten met de tocht.

Na 200 à 300 meter zagen we aan de linkerkant een kanosteiger van ‘Kanu Freunde Dorsten’ met een uitstekende plaats om dichtbij de boten af te laden. Weer wat geleerd!

De stroomsnelheid van de Lippe was zo’n 4-5 kilometer per uur. Je hoeft dus niet echt heel veel te peddelen om een eind te komen. Op een aantal plaatsen waren er kleine stroomversnellingen en er was zelfs een slalombaan gemaakt. Onze specialist op Duits stromend water (John) had een superdag!

Er waren relatief veel watersporters: SUP-pers, kajakkers, rubberboten en een enkele Canadees (en het nodige bier).

Hierboven onze pauzeplek, een mooie locatie; één van de weinige plekken waar je echt goed uit- en in kunt stappen. Lekker in de zon; genieten van een prachtige dag!

Rustig varend hebben we het traject naar Krudenburg in ongeveer 2 uur een kwartier afgelegd. De rivier is dus prima te doen, ook voor relatief onervaren kajakkers; de waterstand was vrij laag (
Flusspegel Dorsten 220 cm), bij een (veel) hogere waterstand is enige ervaring op stromend water aan te raden.

Foto album Lippe 17-2-2019 (foto’s Jan en Robert)


Geplaatst

in

, ,

door