Krib varen op de IJssel

Het leuke van kajak/kano evenementen is dat je contact maakt met mensen van andere verenigingen en vervolgens afspreekt om samen te gaan varen. Dit gebeurde ook tijdens de Berkel rally, tijdens een pauze kwam ik aan de praat met Daniël van Anax in Zutphen. Hij nodigde ons uit om een keer te komen varen op de IJssel en stelde voor om uitleg te geven over het kribvaren.

Een krib is een korte dam haaks op de kade, een krib dwingt het water naar het midden van de rivier; daar is de stroomsnelheid ook het hoogst. Tussen 2 kribben stroomt het water gedeeltelijk tegen de stroomrichting van de rivier in. Je kunt dit water dus gebruiken om stroom opwaarts te varen.

Op 26 oktober (echt Nederlands herfstweer: tussen de 18 en 20C 😉 , windkracht 5 met uitschieters naar boven, dat dan weer wel) gingen we – 2 kajakkers en 2 kanoërs – onder deskundige begeleiding van Daniël en Rick de IJssel op. In het clubhuis van Anax waren we al uitgebreid geïnformeerd over wat we tegen zouden (kunnen) komen, geen verrassingen dus zou je denken.

Op zich is kribvaren niet zo moeilijk aan te leren, gewoon goed opletten wat de voorvaarder doet en wat er verteld wordt; met name de hoek waarmee je kribkoppen neemt is het belangrijkste. Binnen de kortste keren hadden we in de gaten hoe dit moest, het was echter wel een stuk lastiger met de harde wind (dé verrassing van de dag). Goed oppassen dat je niet tegen de krib aan werd geblazen en flink bijsturen als de wind + stroming je boot opzij zet.

De wind zorgde er voor dat de snelheid stroom opwaarts net op zo’n 4km per uur gemiddeld uit kwam. De kanoërs werden achteruit geblazen, ondanks dat ze flink stevig door peddelden. Over 7 km deden we zo’n 1 uur en 22 minuten. Na een wel verdiende pauze zijn we in een uurtje terug gevaren (12 km/u), ondanks een eigenwijze boot die continu met z’n neus in de wind wilde gaan liggen (toch maar eens een roer aanschaffen?).

Alweer een prachtige dag (op het water) en we hopen dat we vaker samen dingen kunnen gaan ondernemen; de eerste voorstellen zijn al gemaakt. Daniël en Rick: nogmaals bedankt!

Klik op de foto om het album te openen.


Geplaatst

in

,

door

Tags: