Eerste Landelijke Roeitoertocht op de Oude IJssel

Op 20 augustus werd op de Oude IJssel de eerste landelijk toertocht voor roeiers georganiseerd door Roeivereniging de Ank in Doetinchem in samenwerking met Roei-en Kanovereniging Het Anker in Ulft. 7 verenigingen uit het land met in totaal 20 roeiers meldden zich voor een onvergetelijke dag op ons prachtige roeiwater in de Achterhoek.
De gastroeiers vertrokken in de ochtend vanuit Doetinchem, met door de Ank beschikbaar gestelde roeiboten, stroomopwaarts circa 12 kilometer richting Ulft. De Oude IJssel meandert mooi en stroomt rustig door onze mooie Achterhoek en biedt daarmee fantastisch roeiwater. Na ongeveer 5 kilometer kwamen ze bij sluis de Pol in Gaanderen alwaar ze geschut moesten worden. Aan de Ulftse kant van de sluis ligt een wiebelig vlot waar gewisseld of gepicknickt kon worden. De tocht werd voorgezet via Terborg en Etten en de voormalige ijzergieterij DRU (van de oranje pannen en potten en kachels) naar Roei- en kanovereniging Het Anker tussen de stuw en de brug in Ulft.
Bij het vlot van Het Anker werden de boten met zorg vastgelegd en de gasten ontvangen in het paviljoen dat de vereniging deelt met visvereniging De Brasem.

Na de zelf meegebrachte lunch en de daarbij behorende koffie en thee werd een historische wandeling onder leiding van gids Peter van Toor ingezet richting het DRU Industriepark met een rondleiding over het terrein. Het Dru-complex is een industrieel erfgoed. De gebouwen van de ijzergieterij zijn bewaard gebleven door andere functies aan de gebouwen toe te kennen. In het Ketelhuis werd de film uit 1948 “Symphonie van vuur en ijzer” vertoond waarin het verhaal wordt getoond van de gang van oer naar gietijzeren producten. De roeiers waren onder de indruk van het verhaal en het mooie DRU industriepark.

15.30 uur stipt vertrokken de roeiers om op tijd in Gaanderen te zijn voor het schutten. De dag werd met 25 roeikilometers in de benen afgesloten met een bakkie bij De Ank in Doetinchem. Het was een zeer geslaagde dag en de Achterhoek heeft zich van het water van zijn mooiste kant laten zien.

Marijke

Bekijk hier de foto’s.


Geplaatst

in

,

door

Tags: