Berkel rally 2021

De Berkel rally is normaal gesproken een tweedaagse tocht die vanuit Duitsland (Ellewick (bij Vreden)) met een tussenstop in Borculo naar Zutphen gaat. Vanwege Corona is die in 2021 ingekort tot één dag vanuit Ellewick naar Borculo; gelukkig ging het dit jaar wel door.

RKV Het Anker heeft met een redelijk grote delegatie (8 personen) deelgenomen aan deze verrassend mooie tocht. Er ging een kleine voorbereiding en planning aan vooraf (wie haalt het vlees e.d. voor de BBQ achteraf? (dankjewel Monique H.); hebben we een extra chauffeur zodat we vanaf het eindpunt direct terug kunnen naar de loods? (dankjewel Sabine); hoe zet je een wekker zodat je op tijd bent? ( 😉 ); wie neemt de aanhanger mee? (dankjewel Henk) en wie rijdt de tweede auto (dankjewel Roeland)).
Dankzij de strakke planning van Rob was iedereen (op 2 minuten na) op de gewenste tijd op het startpunt in Ellewick.

Op dat moment was de mist zo goed als opgetrokken en was de temperatuur al aangenaam. De Berkel is op dat punt een smal stroompje ;

na een korte toespraak van de burgemeesters werd er gestart. Na het eerste stuk in ganzenpas te hebben gevaren vanwege de waterplanten in het toch al smalle water kwamen we al snel de eerste stuw tegen aan de Duitse kant. De Duitse stuwen kun je afvaren (met PE boten).

Korte tijd later kwamen we al in Nederland waar de Berkel al snel iets breder werd en nog steeds meandert door het landschap. De temperatuur liep snel op en dat bleef ook zo de rest van de dag (een heel verschil met de dagen ervoor en erna!); we hadden ontzetten veel geluk met het weer.
Er zijn aan de Nederlandse kant behoorlijk wat stuwen waar je moet overdragen (ik ben de tel kwijt geraakt); de lenigheid van de deelnemers werd daar goed op de proef gesteld (een hoge uitstap of instap; in één geval een kanostoep die onder water stond); ook instaptechnieken werden geoefend/gedemonstreerd waarbij opviel dat het in je boot laten vallen met één hand op de zijkant van je boot niet handig is! Gelukkig waren er helpende handen aan de kant die een volledig nat pak voorkwamen (verder geen namen, hij is al genoeg geplaagd).

Het leuke van de Berkel rally (en met name de overdragingen) is dat je andere deelnemers spreekt (of andere deelnemers tegen je blijven spreken 😉 ).

De Berkel veranderde tijdens de toch van smal naar erg breed (breder dan de Oude IJssel). Onderweg vaar je door Eibergen, erg leuk om te zien hoe ze het water daar hebben opgenomen in de bebouwing.

De mooiste overdraging is bij de Mallumse molen, waar je geschut wordt in de oude sluis; deze wordt alleen bediend tijdens de Berkel rally.

Maar de beste overdraging is toch echt die allerlaatste…

Bij terugkomst in Ulft werd de barbeque aangestoken en bleef het nog lang gezellig!

Zie onze foto’s en Achterhoek foto.


Geplaatst

in

, ,

door

Tags: