Berkel Kanorally 2023

Op zaterdagochtend 26 augustus vertrokken we (Truus, Linda, Carla en ikzelf) in alle vroegte naar Ellewick, waar de 5e Berkel Kanorally dit jaar van start ging. 

Nadat alle mensen, boten, bagage en auto’s op de plaats waren konden we dan na de opening van de burgemeester iets na half 10 te water. Vol goede moed vertrokken we in een prachtig zonnetje richting Borculo.  

Bij de eerste stuw die we tegenkwamen besloot ik om de Duitse watertemperatuur te testen. Terwijl ik op de kop in de boot hing, hoorde ik de stem van Ed in mijn hoofd “HEUP!” roepen. Na een sneue poging tot eskimoteren werd me duidelijk dat ik toch wat vaker mee moet met de trainingen in het zwembad of Braamtse gat. Uiteindelijk bedacht ik me dat het lostrekken van het spatzeil wellicht een verstandiger besluit was en kwam ik weer boven water. Met behulp van de Kanorally-vrijwilligers was mijn boot snel weer op orde en kon de tocht verder gaan. De watertemperatuur was overigens heerlijk, een aanrader!

Prima watertemperatuur in Duitsland!

Na nog een stukje in de internationale wateren gepeddeld te hebben gingen we bij Rekken de grens over. Het was prachtig. Langs weilanden, door natuurgebieden, langs dorpjes allemaal even mooi.  Wat vooral opviel was de rust op het water. Geen motorbootjes, plezierjachten, jetski’s of ander kabaal. Omdat we één voor één vertrokken vanaf een kleine kanosteiger en er veel tijd tussen de vertrekkende deelnemers zat, had je ook helemaal niet het gevoel van “varen in een grote groep.”

We hadden een koffiepauze (natuurlijk met gebak) bij de Mallumse Molen aan een zijtak van de Berkel. Na de koffie moesten we “schutten” in een handbediende sluis. Voor een aantal van ons de 1e keer, leuk om eens mee te maken.  We vervolgden onze tocht weer over de Berkel, en voeren langs Eibergen en Haarlo naar Borculo.

Eenmaal in Borculo gingen we van de Berkel af richting onze overnachtingsplek de Zompenloze. We aten gezellig samen met andere kanoërs in de kantine en sliepen (of deden een poging daartoe)  ’s nachts in onze eigen tenten. Toen na een stevig ontbijt de regen weggetrokken was, vertrok 75% van ons groepje weer voor het 2e deel van onze expeditie.

Overnachten in Borculo

Na opnieuw een prachtig traject over de Berkel, hadden we een koffiepauze bij kanovereniging Njord in Lochem. Het vervolg van de route richting Almen verliep iets minder zonnig. Donkere wolken pakten zich rondom ons samen en we moesten van de organisatie een paar keer van het water af. Het onweer bleef gelukkig uit, maar we hadden wel wat pittige regenbuien. Maar in een kajak is een regenbui juist heerlijk! 

Vanaf Almen was de dreiging van donkere luchten weer weg, en meanderden we richting Zutphen. Langs de achtertuinen van Zutphen, kwamen we aan bij de Berkelpoort waar het Berkelfestival was. We werden binnengehaald door enthousiaste toeschouwers.  Na een afscheidswoordje, een drankje  & een paar leuke cadeautjes was het tijd om de auto weer op te halen uit Borculo, de boten op te laden in Zutphen en gezamenlijk met onze nieuwe kano-kennissen een hapje te eten.

Terugkijkend was het een hele mooie en vooral heel gezellige tocht. We hebben veel aardige, behulpzame mensen und Leute ontmoet, veel gelachen en keihard gewerkt. De vaarafstanden waren prima te doen, maar het vele overdragen maakte het toch wel vermoeiend.  Al met al een heel geslaagd, actief weekend! 

Tot op het water!
Groet Marinke